Mijnen, stakingen en natuurlijk voetbal :-)
Door: Ada & Joost
Blijf op de hoogte en volg Ada & Joost
14 Juni 2008 | Bolivia, Sucre
Behalve het voetbal is er in de tussentijd het een en ander gebeurd en is onze planning ernstig in de war gegooid. Nadat we van Santa-Cruz naar Sucre waren gevlogen en daar een paar dagen hadden gerelaxt en mijn verjaardag hadden gevierd (bedankt voor alle lieve berichtjes!), zijn we vertrokken naar Potosi, een mijnwerkers stadje op erg grote hoogte, namelijk 4068 meter! De lucht werd nog ijler en het vroor zelfs ´s nachts! Gelukkig had ik in Sucre al een alpaca trui gekocht, anders was ik waarschijnlijk doodgevroren ofzo....Verder is Potosi ook een trieste plek, heel geisoleerd en grauw, tussen hoge lege bergen, want zoveel groeit er natuurlijk niet op 4 km hoogte. Blijkbaar zit er in die bergen wel heel erg veel rijkdom, want al vanaf dat de Spanjaarden hier zaten, wordt er in de mijnen gewerkt om zilver, zink en lood naar boven te halen. Hierdoor was Potosi in de 16e eeuw de grootste en rijkste stad van heel zuid-amerika en zelfs groter dan Londen en Parijs! Hiervan is helaas niks meer te merken, behalve dan dat er nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in de mijnen wordt gewerkt. Een alternatief is er namelijk eigenlijk niet. We hebben een tour genomen, waarmee je ook de mijnen inging en het was echt vreselijk! Zoveel stof dat je bijna geen lucht krijgt (wat toch al moeilijk is op 4 km hoogte), heel krap, echt kruipend door sommige delen van de mijn en hoe dieper je komt, hoe heter het wordt. En dan te bedenken dat er ook nog regelmatig mijnen instorten! (geschat wordt dat er al 8 miljoen mensen in de mijnen zijn omgekomen sinds ze daar aan het werk zijn) Op de helft van de tour ben ik samen met Marc en een ander meisje van onze tour teruggegaan, het voelde echt zo benauwend en ik had het gevoel dat ik stikte. Bovendien had ik voor mezelf wel het gevoel dat ik doorhad hoe vreselijk het moet zijn om in de mijn te werken. De mensen daar draaien regelmatig shifts van 24 uur achter elkaar en hun gemiddelde levensverwachting is 45 jaar door alle stof en giftige dampen die ze inademen. Het ergste is nog dat er ook 800 kinderen aan het werk zijn in de mijnen, de jongste die in ´onze´ mijn werkte was 8 jaar! Dat is toch onbegrijpelijk....We waren allemaal behoorlijk onder de indruk dat dit nog bestaat.
Na onze tour wilden we eigenlijk wel graag snel door naar de zoutvlakte. Helaas werd daar ons plan lichtelijk verstoord door de Bolivianen. De mijnwerkers en transporteurs van de mijnwerkers waren namelijk gaan staken tegen bepaalde belastingen. Dat wil zeggen, ze blokkeren de wegen, waardoor niemand meer in of uit de stad kan. Vervolgens gaan ze zelf lekker tussen de vrachtwagens voetballen en lekker eten en chillen in het zonnetje. Blokkades zoals dit komen heel vaak voor in Bolivia, het is eigenlijk de standaard manier om te laten zien dat je het ergens niet mee eens bent. Ook hoor je de hele dag vuurwerk en lopen ze in een soort protestmarsen door de stad. Meestal zijn de blokkades landelijk, elke provincie heeft dan zijn eigen sector die staakt, en dat stemmen ze dus vaak op elkaar af ofzo. Maar in elk geval, niemand weet precies hoe of wat, hoelang, waar en hoe erg. Elke Boliviaan die je om info vraagt geeft een ander antwoord. De eerste 2 dagen bleven we dus maar braaf in Potosi, al voelden we ons allevier met de dag minder fit en ongezonder. De derde dag waren we het echt zat en besloten we door de blokkades te gaan lopen. We namen een taxi ernaartoe, liepen er doorheen, en hoorden vervolgens dat het 20 km lang alleen maar blokkades waren en dat er geen auto´s reden, omdat er dan met dynamiet zou worden gegooid door de stakers. Niemand durfde ons dus even te brengen, dus besloten we maar met onze zware rugzakken aan de lange, heuvelachtige tocht te beginnen. Ik kan je vertellen dat je op 4 km hoogte echt binnen 1 sec. buiten adem bent, dus we waren heel blij toen er al vrij snel een man naar ons toekwam die ons wel via een sluiproute door de bergen wilde brengen. Wij met hem mee de bergen in, op een onmogelijk stenen paadje, terwijl de chauffeur maar zenuwachtig naar de asfaltweg bleef kijken. Het was een supermooie tocht, langs kleine dorpjes, alleen al vrij snel hadden we een lekke band. De geweldig voorbereidde chauffeur had geen krik bij zich, dus konden we alleen maar wachten tot er iemand langs zou komen. Na een tijdje kwamen er 3 4-wheel drives aan van rijke mensen uit potosi en die konden ons wel meenemen. De rest van de rit was mega relaxt en mooi, zonder lekke banden. Ik hoop alleen dat onze taxi chauffeur nog naar huis heeft kunnen komen....:-)
Nu zitten we dus weer in Sucre. Marc en Kris zijn vanmorgen naar La Paz gevlogen, omdat Marc donderdag al terug naar NL vliegt. Joost en ik vertrekken morgen ook naar La Paz, maar dan met de bus. We hebben net nog even gevraagd, maar morgen schijnen er geen blokkades te zijn. Joost en ik zijn nog wel van plan de zoutvlakte te gaan doen nadat we in La Paz zijn geweest. Hopelijk even geen blokkades meer dus. Verder wil ik nog een paar dagen ergens Spaanse les gaan volgen, want hoewel ik al steeds meer versta, vind ik het nog wel heel lastig om echt te praten met mensen. Maar we hebben al snel geleerd dat we echt niet veel kunnen plannen hier, dus wanneer en waar dat precies wordt, dat zien we nog wel even. Eerst maar eens naar La Paz morgen en dan natuurlijk dinsdag voetbal kijken (toch Erik?). Tot snel!!
14 Juni 2008 - 20:01
Loes:
Zo hey wat stoer dat jullie het erop gewaagd hebben! Lijkt me wel heel spannend!Maar met succes dus :D Veel plezier maar weer.
kus -
15 Juni 2008 - 02:45
Erik:
Hee Joost en Ada, jeetje wat een avontuur! Ik denk dat wij die mijn maar gaan overslaan. Klinkt als erg benauwend en zo dol ben ik niet op nauwe ruimtes. ;) Gelukkig dat jullie veilig door de blokkades heengekomen zijn. Wij vertrekken morgenochtend vroeg naar Copacabana, waar we één of twee nachtjes op Isla del Sol willen doorbrengen. We komen de 16e 's avonds of de 17e 's ochtends in La Paz aan. :) Waar spreken we af? Hebben jullie al een hostel bedacht?
Tot snel!
Erik & Daniëlle -
15 Juni 2008 - 13:30
Judith:
Hoi, jullie kennen mij niet, maar kwam via waarbenjij.nu op jullie site! Ik ben net terug van 9 maanden reizen in Zuid- Amerika (en idd heerlijk het voetbal hier mee te maken!), en vond het leuk jullie herkenbare verhaal over de mijnen te lezen! Wat afschuwelijk was dat he, maar een goede ervaring om te zien en te beseffen wat voor verschrikkelijk leven deze mensen hebben! Hebben jullie al gehoord dat er ook een film is gemaakt over deze mijn en een jongen van 14?! Het heet DEVIL'S MINER, en super interessant om naderhand nog een keer te zien! Maak er nog wat van jullie reis! Groetjes, Judith -
15 Juni 2008 - 16:40
Carin:
Zijn jullie die backpackers op de foto, of zijn dat andere waaghalzen.
Hopelijk hebben jullie nu minder last van de blokkades. Groetjes Carin -
15 Juni 2008 - 20:02
Paul:
O gut was je jarig. Heb ik steeds op de verkeerde w.c. gezeten zeker.
Heb net 4 dg geklusd bij Myke. Wat is Utrecht toch leuk. Wat hebben we toch een mooi land als je die verhalen van de mijnen hoort. Hopelijk genieten jullie nog want hierna begint het harde leven.even -
16 Juni 2008 - 09:57
Peter:
Wat hebben jullie al weer veel beleefd in 2,5 weken. Wat een totaal andere wereld weer dan dat drukke en stressy Utreg :-) Geniet lekker van de spanning en het avontuur. -
17 Juni 2008 - 07:30
Sita:
hey lieden! nounou peohpoeh, heel wat beleefd in zo'n korte tijd!! heb je nog wel van je verjaardag kunnen genieten? dat was meer voor de blokkades toch? misschien een hart onder de riem: ik was denk ik ook teruggegaan in die mijn... ik hoop voor je dat het nog lukt om naar die zoutvlakte te gaan, lijkt me echt heel mooi. Zet je er trouwens ook nog even een foto op van je mooie alpaca trui? ;)
veel plezier
groetjes, sita
PS het huis wordt echt mooi (al zeg ik het zelf) deze week kunnen we waarschijnlijk helemaal verhuizen..) -
17 Juni 2008 - 09:49
Guido:
mooi dat alles zo mooi is verlopen alleen zonde van de blokkades, nog veel plezier daar,,
18 Juni 2008 - 07:12
Hester:
Wow wat bijzonder om jullie verhalen te lezen! Echt gaaf..
Wij hebben gisteren onze laatste wedstrijd gehad met In-Team..en zoals ik al op je hyve krabbelde Joost...zelfs zonder jou kunnen we dus (2x!) winnen! 2-1 deze keer en dat met 5 tegen 6 personen (kort, klein en joost)..;)
Geniet ervan daar en tot volgend seizoen (want je gaat weer gewoon meedoen!:P)
xx -
18 Juni 2008 - 08:53
Anne:
Wat een belevenis! Bizar om zo iets mee te maken denk ik, ik weet niet of ik er wel doorheen had gedurfd.. Gelukkig is het goed gekomen ;-) Kan vanuit hier bijna niet voorstellen dat die blokkades en mijnen echt nog bestaan, wat een onmenselijke omstandigheden. Heb net allemaal moeten leren over job satisfaction (organisatie psychologie), nou dat is niet echt van toepassing daar!
Hoop dat jullie nu weer wat positievere belevenissen tegemoet gaan!
xx -
18 Juni 2008 - 17:55
Wybren:
Cool zeg, wat jullie allemaal meemaken! Ik ben ook van plan Potosi en Sucre aan te doen in Juli in Bolivia, ik hoop dat dan te doen valt, gezien jullie ervaringen;) -
18 Juni 2008 - 18:27
Josha:
Wat een verhaal van die mijnen. bah, wat akelig.
Maar wat een avonturen verder zeg! Gewéldig! :-d Krijg helemaal de kriebels. Wil zelf ook weer op pad!! Maar dat duurt nog ff, dus leuk jullie verhalen.
x! -
26 Juni 2008 - 10:54
Casper:
Hey wereldreizigers! Even een berichtje uit mede-mijnstad Norilsk! Zelfde temperatuurtje denk ik, zelfde aantal toeristen (=0). Mooi om jullie avonturen te lezen, jullie hebben al aardig wat meegemaakt in die paar weken, klinkt allemaal spannend! Mijn avontuur is nu dus halverwege, en was tot nu toe super, daarover later meer. Ik ga jullie avonturen iig goed bijhouden!
Groets uit het eeuwige licht! :D
Casper -
02 Juli 2008 - 02:13
Seline:
Heee Ada & Joost!
Hoe gaat het daar? Zitten jullie nog steeds in Bolivia of zijn jullie inmiddels al verder gereisd? Nog meer spannende dingen mee gemaakt?
Ik zit nog lekker te chillen in Dalat met Alex, morgen gaat het reizen voor mij echt beginnen!!
Dikke kus, Seline