Inburgeren en het bos
Door: Ada & Joost
Blijf op de hoogte en volg Ada & Joost
06 Juni 2008 | Bolivia, Santa Cruz
Afgelopen maandag zijn we van Santa-Cruz naar Buena Vista gegaan om daar Amboro NP te bezoeken. Het is 200 km en voor het gemak pakten we maar een taxi, dat kost namelijk omgerekend 10 euro met zn vieren:-) Buiten de stad ziet alles er weer anders uit, veel suikerriet akkers en kleine dorpjes. Overal (ook hier) staan kleine stalletjes of lopen mensen rond met fruit, koekjes, sigaretten, of willekeurig ander eten om je te verkopen. Vanuit Buena Vista boekten we een tour voor 3 dagen met een gids om het regenwoud in te gaan. We hadden een leuke gids, die eruit zag als 16, maar 28 bleek te zijn. De weg naar het park toe was heel erg hobbelig en we werden flink geshaked! Soms reden we door een rivier waar ook mensen die daar wonen gewoon doorheen moesten waden of kleding aan het wassen waren. Genoeg te zien dus! De eerste nacht sliepen we bij een soort basiskamp, maar daarna gingen we diep het bos in (met rugzakken) en gingen we slapen vlakbij een riviertje in tentjes. De omgeving was echt supermooi, allerlei boomsoorten door elkaar, zelf koken op vuurtje, veel wandelen en zwemmen in de mooie poeltjes. Zo kom je wel in de vakantie stemming :-) Helaas bleek ik ook aantrekkelijk voor de prikbeesten, dus ben ik nu mooi rood gestippeld (of lijkt het alsof ik een besmettelijke ziekte heb, het is maar hoe je het ziet) en heb ik heel veel jeuk! Zelfs beesten die volgens Joost niet konden steken, bleken bij mij in de buurt te veranderen in bloeddorstige monsters....AL met al hebben we echt genoten van die 3 dagen en kwamen we een stuk relaxter het bos uit. Wat nog wel grappig was, was dat onze gids ´miguel´ na 3 dagen liet weten dat hij ´dani´ heette, leuk dat ie dat niet wat eerder vertelde:-) Maar het schijnt dat ze je hier niet willen tegenspreken, dus dan krijg je zulke misverstanden:-) Na de tour zijn we gisteren terug gegaan naar Santa-Cruz om vanuit hier morgen verder te vliegen (we snijden een stukje af) naar Sucre.
Terwijl ik dit schrijf hoor ik dat het vuurwerk op de Plaza alweer is losgebarsten. Hier in Santa-Cruz zijn bijna dagelijks demonstraties met vuurwerk, optochten, vlaggen en muziek, omdat ze graag meer ´autonomia´, oftewel zelfstandigheid, willen. Deze provincie ligt in het ´laagland´en is rijker dan het ´hoogland´. Alle grondstoffen (gas, tropisch bos, zilver) ligt hier in het laagland, vandaar dat ze hier rijker zijn dan in de hooglanden. Veel mensen hier (veel van Spaanse afkomst) eisen dus meer zelfstandigheid, zodat ze minder van hun geld hoeven te delen met de hooglanders (veel van Indiaanse afkomst), die erg arm zijn. Het gaat er tot nu toe gelukkig gemoedelijk aan toe en is zelfs wel leuk om te zien. Camera´s en militairen die stiekem ook voor de autonomia zijn, dus die staan glimlachend te kijken. Op dit moment is er voor het eerst in de geschiedenis een president van Indiaanse afkomst (Evo Moralez), en hij wil veel wetten aanpassen in het voordeel van de hooglanders. Daar zijn ze het hier natuurlijk niet mee eens...Roerige tijden dus.
Nou, dit bericht is alweer aardig lang, dus ik ga het snel afronden. Het weer is nu trouwens omgeslagen en het is heerlijk warm! Ik hoop bij jullie ook nog steeds! Geniet van de zomer en tot snel!
07 Juni 2008 - 06:52
Wiesje:
Nou volgens mij ben ik de eerste :). Jullie zijn lekker avontuurlijk bezig zeg, klinkt goed allemaal!Ada ik wil je alvast een super leuke verjaardag wensen, zal wel een bijzondere ervaring zijn zo aan de andere kant van de wereld.
Kus Wies -
07 Juni 2008 - 18:14
Fleur:
Ola!
Via Hyves achter jullie site gekomen want ik ben niet toegevoegd!
Klinkt super, Freek en ik zijn JALOERS!!
XX -
07 Juni 2008 - 23:03
Sita:
ada gefeliciteeeerd! eerst afgestudeerd en nu ook nog jarig :) goed gerelaxed zo te zien, vooral volhouden! veel plezier, wat ga je op je verjaardag doen?
koessie, sita -
08 Juni 2008 - 02:30
Erik:
Wow, klinkt goed zeg! Lekker om even een paar dagen het 'bos' in te gaan. :) Dat Plaza Central in Santa Cruz ziet er trouwens prachtig uit.
Jammer, trouwens, die politieke situatie in Bolivia. Altijd egoïstisch, de mensen die geld hebben. :( Slechte zaak.
Hee, we gaan jullie in La Paz zien. Gezellig met z'n alleen NL - Roemenië kijken de 17? :) En alvast gefeliciteerd met je verjaardag, Ada! Want ook al ben je in NL misschien al jarig, hier nog niet! :P
Xx
Erik -
08 Juni 2008 - 11:06
Seline:
Lieve Ada gefeliciteerd met je verjaardag!!
Jullie verhalen klinken geweldig, en de foto's zijn superleuk om te bekijken. Maak er een speciale dag van, en blijf lekker genieten daar!!
Drukkies, Seline -
08 Juni 2008 - 16:17
Daf:
Heeeeeeeeeeej Joda (Ada en Joost), van harte gefeliciteerd met je verjaardag Ada!!!!! Ziet er leuk uit hoor die foto's en de filmpjes! Ada wat heb je vandaag gedaan op je verjaardag en hoe en waar heb je het gevierd? Heeeeeeel veel plezier nog daar!! Liefs, Daf -
08 Juni 2008 - 16:22
Loes:
Ada!
Gefeliciteerd! Heel veel plezier vandaag. Maak er een leuke dag van :)
x -
08 Juni 2008 - 17:33
Cath:
Ten eerste natuurlijk: gefeliciteerd met je verjaardag ada. Erg mooie plek om het te vieren!!! Fto's zien er erg mooi uit en de verhalen klinken goed. Je mist niet veel hier in nederland, nou ja... behalve de oranjegekte natuurlijk. Gisteren de eerste wedstrijd en morgen natuurlijk nederland. De terrasjes kleuren al mooi oranje. We houden jullie op de hoogte hoe jullie het doen in de toto... liefs -
08 Juni 2008 - 19:48
Anne:
Ada gefeliciteerd!!
Wow, ziet er goed uit allemaal! Leuk dat we een beetje kunnen meegenieten op deze manier :-)
Handig zulke goedkope taxi's, hier zou het goed uitkomen omdat de bussen nog steeds staken!
Hoop dat jullie morgen
ook het voetbal kunnen kijken, zal spannend worden tegen italie!!
Sterkte met de muggenbulten ;-)
Liefs -
11 Juni 2008 - 07:20
Marieke:
Hee hola!
Wat een prachtige wedstrijd was dat maandag he! Goed van genoten!! Op naar vrijdag, dat wordt genieten.. Jullie hebben ook zitten kijken liet Arjen weten, heel goed! Toch goed gekomen je Ada!
Oh ja voor ik het vergeet, nog gefeliciteerd he Ada, toch gek voor het eerst niet in Nederland lijkt me, maar was vast gezellig!
Geniet er heel erg van daar, klinkt erg goed allemaal! x Marieke